torstai 27. syyskuuta 2018




Eikö teidän opiskelijat enää tarkista mitään kirjoista? – Erään verkkokieliopin synty


Kysymyksen esitti mieheni, joka suoritti tutkintonsa muinaisessa TKK:ssa ja on omaksunut kaiken opiskeluihinsa liittyvän luennoilta ja kirjoista.

Olin paraikaa illallispöydässä paasaamassa nykyopiskelijoiden opintojen monimediaisuudesta ja siitä, kuinka paljon tarvittaisiin verkossa olevaa helppokäyttöistä kielioppia. Siis sellaista, joka olisi B–C-tason suomen opiskelijoille sopiva: ei liian yksityiskohtainen ja äidinkielen tasoista osaamista edellyttävä muttei myöskään turhan yksinkertaistettu ja kielen käytön lähes kokonaan sivuuttava, ainoastaan muotoon keskittyvä kielioppi. Sellaista, josta opiskelijat voisivat tarkistaa tiettyjä kielioppiasioita itsenäisesti muokatessaan tekstiään vaikkapa opettajan kommenttien pohjalta. Sellaista, johon opettaja voisi ohjata opiskelijan kertaamaan. Ja ennen kaikkea sellaista, jota voisi yhdessä rakentaa ja täydentää pikkuhiljaa opiskelijoiden tarpeiden ja toiveiden pohjalta.

Koska juuri sellaista ei vielä ollut olemassa – ei kirjana eikä verkossa –, se täytyi tehdä itse. Syntyi Kielenoppijan työkalupakki. Sille löytyi nopeasti koti Kielijelpin ja Kirjoittajan työkalupakin kainalosta.

Kielenoppijan työkalupakissa kielioppia ja sen osa-alueita pyritään lähestymään funktionaalisesti ja kielenkäyttäjän ja -käytön kannalta. Esimerkiksi eri muotojen muodostaminen on pääosin rajattu pois. Vaikka tässä verkkokieliopissa keskitytään kielenkäyttöön, tavoitteena ei ole ollut luoda kaiken kattavaa, tyhjentävää kielioppiteosta, vaan alati laajentuva, käytännön tarpeista ponnistava opiskelijan ja opettajan apuväline, työkalupakki.

Opiskelijan näkökulmasta kieliopin tarve on suurin juuri silloin, kun työn alla on jokin kirjoitustyö tai muu harjoitus. Avun on oltava saatavilla nopeasti ja sopivasti pureskeltuna. Silloin ollaan koneen ääressä, ja siihen tarpeeseen tämä verkkokielioppi pyrkii vastaamaan.

Kyllä opiskelijat siis vielä kirjojakin käyttävät, mutta näihin tarkoituksiin verkko on mielestäni kirjaa tarkoituksenmukaisempi kapine.

Hanna Vänskä, Helsingin yliopiston kielikeskus

Linkki Kielenoppijan työkalupakkiin

5 kommenttia:

  1. Hei, tälle on taatusti tarvetta! Erityisesti tuo sanajärjestys -kohta on hyvä ja selkeä.

    VastaaPoista
  2. Loistavaa! Me varmasti linkitämme näitä ohjeita Emendedin valmiisiin palautteisiin. Rektiot ovat ikuinen murheenkryyni, mutta niitä on toisaalta niin paljon, että on vaikea valita, mistä ohjeita kirjoittaisi. Miettikää tätäkin aihealuetta!

    VastaaPoista
  3. Hienoa! Näytänkin tätä heti opiskelijoille! Ehkä heiltä tulee lisäideoita teemoista, joiden parissa useimmin painivat ja joihin haluaisivat nopeasti ja helposti ymmärrettävällä tavalla saada vastauksen.

    VastaaPoista
  4. Upea verkkosivun ulkoasu ja napakat kuvaukset esimerkkeineen.

    VastaaPoista
  5. Hi everyone I'm Mrs. ALEKSI TAISIYA, My husband divorced me 2 years ago to live with another woman and i have tried have him back but i could not, so i try to do many things to get him back and he refuse to come back. One faithful Friday morning, I visit a forum for tips on how to get your Ex back and there i saw a lady testifying on how Dr.AKHERE helped her to get her husband back after he was tie down with a spell by another woman. Although I never believed in spiritual work I reluctantly tried him because I was desperate and i contact him and explain my problems to him, to my greatest surprise Dr.AKHERE helped me to bring back my husband after 5days and now my relationship is more perfect just as he promised. Getting your ex back permanently does not only bring back someone you love but it will also reunite your lovers feelings. My husband now treats me like a Queen and always says he loves me all the time. If you are passing through difficulties in your relationship, Doctor AKHERE can help solve marital problems, restore broken relationships and some other things. I can assure he's highly potent and reliable. Email him for urgent help [AKHERETEMPLE@gmail.com ] or +2349057261346 .

    VastaaPoista