perjantai 16. maaliskuuta 2018

Canva ePortfolio-työkaluna

Ryhmämme on kiinnostunut hyödyntämään ePortfoliota hankkeeseen liittyvässä opetuskokeilussa. Testasimme Canvaa, joka on yksi mahdollinen alusta ePortfolion koostamiseen. Canvaa voi toki hyödyntää myös yksittäisissä tehtävissä.

Canva on ilmainen ja monipuolinen kuvankäsittelyohjelma, joka taipuu helposti monenlaiseen tuottamiseen. Oman ja opiskelijoiden kokemuksien mukaan Canva on aloittelijaystävällinen ja helppokäyttöinen ohjelma, joka soveltuu hyvin erilaisiin oppimistarkoituksiin. Esimerkiksi HAMKin muotoilun opiskelijat keräävät ammatillista portfoliota Canvan avulla, joten sitä oli luonnollista hyödyntää myös syksyn ruotsin kurssilla. Canva tarjoaa paljon valmiita kuvia, pohjia ja piirroksia graafiseen suunnitteluun ja sen avulla voi luoda helposti mm.e-kirjoja ja esitteitä ja linkittää videoita. Ohjeita Canvan käyttöön löytyy myös helposti paitsi Canvan sivuilta, myös YouTubesta etsimällä.


Canva toimii selainpohjaisesti. Siihen voi kirjautua Google- tai Facebook-tunnuksilla tai luoda käyttäjätunnuksen omalla sähköpostiosoitteella. Opiskelija voi myös hyödyntää Canvaa ePortfolio –työskentelyssä, koko kurssin aikainen osaamisen kehittyminen ja oppimisprosessi tulee Canvan avulla helposti näkyväksi. Myös ePortfolion tuottaminen yhteisöllisesti Canvan avulla on yksinkertaista, opiskelijat voivat editoida ja tutustua toistensa tuotoksiin helposti.


Canvassa on tarjolla paljon valmiita pohjia esim. CV:n ja posterin luomiseen. Toinen vaihtoehto on aloittaa tyhjästä eli valita itse tausta kuvioineen ja väreineen, tekstin fontti, valokuvat ja kuvakkeet. Canvan kuvapankissa on sekä maksuttomia että maksullisia kuvia, joita voi hakea hakusanojen avulla. Omien kuvien lisääminen on myös mahdollista. Alla olevassa kuvakaappauksessa on alusta alkaen itse tehty posteri, johon on lisätty monenlaista kuvaa ja tekstiä.


Suunnitelmaluonnosten ja kansioiden jakaminen on opiskelijoille motivoivaa, samalla he voivat arvioida toistensa tuotoksia oikea-aikaisesti. Opettaja voi myös antaa opiskelijoille oppimistehtäviä ryhmissä tai kannustaa opiskelijaryhmiä löytämään ratkaisuja erilaisiin ammatillisiin ja ajankohtaisiin ongelmiin, jotka vaativat tiedonhakua myös oppilaitoksen ulkopuolelta. Canvan avulla opiskelijoita voi kehottaa heti kurssin alusta hakemaan tietoa sekä omasta ammatistaan että ympäröivästä yhteiskunnasta ja Pohjoismaista ja näin innostaa heitä monella lailla autenttiseen oppimiseen.



Katja Korhonen, Itä-Suomen yliopisto
Maija Salmi, Tampereen ammattikorkeakoulu
Anna Tunkkari, Hämeen ammattikorkeakoulu

2 kommenttia:

  1. Canva vaikuttaa työkalulta, joka soveltuu hyvin verkko-opintojaksoilla käytettäväksi. Pidin opiskelijoiden mahdollisuudesta arvioida toistensa tehtäviä ja jakaa tietoa. Itselleni tämä väline on uusi, mutta visuaalisuus on lupaava. Tämähän sopisi meidän pienryhmän teemaan koskien Pohjoismaita.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Canvan esittelystä. Olisi mielenkiintoista nähdä esimerkkejä opiskelijoidenne Canvan avulla tuottamista aineistoista.

    VastaaPoista