tiistai 27. maaliskuuta 2018

Kummatkin halutaan



Suomen kielen opiskelijat eivät suinkaan halua valita verkko-opetuksen tai luokassa tapahtuvan lähiopetuksen välillä, vaan he ottaisivat ne molemmat. Näin ainakin, jos uskomme niitä kymmentä opiskelijaa, jotka vastasivat Suomea edistyneille –ryhmän kyselyyn Lahdessa ja Kokkolassa.

Kyselyssä näkökulma oli tarkennettu kirjalliseen viestintään. Jos opiskelijat saisivat valita, he opiskelisivat sitä mieluiten lähiopetuksena luokassa (2 vastaajaa), monimuotoisesti yhdistämällä verkko-opetuksen ja lähiopetuksen (6 vastaajaa) sekä opettajan materiaaliin tutustumalla ja tehtäviä itsenäisesti tekemällä (2 vastaajaa). Vastausvaihtoehtona tarjottiin myös opettajan verkkoluentoja sekä tehtävien tekemistä, mutta tämä ei saanut lainkaan kannatusta.



Lievästi puoltavaa

Kysymyksiä 2 ja 3 voi pitää hieman johdattelevina: niissä udeltiin, kuinka hyvin verkko-opiskelu sopii kirjoittamisen ja kielenhuollon opiskeluun. Tässä kohdin verkko saikin hieman laajempaa kannatusta, sillä ainakin lievästi puoltavalle kannalle asettui 8 eli 80 prosenttia vastaajista.

Sama jakauma jatkui myös kysymyksessä 4, jossa kysyttiin, millaisia asioita opiskelet mieluimmin verkossa. Moni opiskelisi mieluimmin oman alan tekstejä, osa suomen kielen teoriaa ja osa oikeinkirjoitusta. Kaksi vastannutta ei opiskelisi lainkaan verkossa.

Kysymys "Millaisia asioita opiskelet mieluimmin luokassa lähiopetuksena?" käänsi jakauman päälaelleen. Moni opiskelisi mieluimmin oman alan tekstejä myös luokassa, osa suomen kielen teoriaa ja osa oikeinkirjoitusta. Yksi ei halunnut lähiopetusta, jos tehtävät voi tehdä verkossa.

Miksi-kysymyksissä selvitettiin, mistä syistä opiskelijat haluavat tai eivät halua opiskella suomen kieltä verkossa. Niihinkin vastattiin niihinkin puolesta ja vastaan. Verkko sopii pidempiin kirjoitustehtäviin, toisaalta lähiopetuksessa juuri näistä on hyvä kysyä. Joku kommentoi, että kautta oppii ihan hyvin, toisen mielestä lähiopetus sopii paremmin. Perustelut olivat lyhyitä.

Mitä tästä jäi käteen? Joku tykkää äidistä, toinen tyttärestä? Kaikkia ei voi koskaan miellyttää?

No, ehkä on hyvä muistaa ainakin monimuotoisen ohjauksen tarve. Jotakin tämän suuntaista yritetään Lahden ammattikorkeakoulussa tänä keväänä, kun valmentavan opetuksen opiskelijat työstävät tekstejä luokassa ohjattuna, luokassa parityönä, pilvessä, vertaisarvioinnin avulla ja opettajan kommentoimina. Myös Centria-ammattikorkeakoulussa on tarkoitus jatkaa kirjallisen viestinnän opetuksessa kokeilua, jossa ovat käytössä monimuotoiset opetusmenetelmät: verkko-opetus ja lähiopetus täydentävät toisiaan myös ensi vuonna.

Tuija Tolonen-Kytölä, Centria-ammattikorkeakoulu
Heli Kamaja, Lahden ammattikorkeakoulu

4 kommenttia:

  1. Jotenkin tuntuu siltä, että yhä enemmin opiskelijoiden on haastavaa osallistua lähiopetukseen, ainakaan joka kerta, sillä heillä on niin paljon erilaisia projekteja, työtehtäviä, matkoja jne. Tästä syystä olen ihan samaa mieltä, että olisi hienoa, jos lähiopetusta tukemassa olisi monimuotoisia opetusmenetelmiä ja jos oppijat pystyisivät digitaalisin keinoin osallistumaan lähiopetuksen tavoitteiden saavuttamiseen. Siinä meille kuitenkin on haastetta kerrassaan!

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Olisi tärkeä tietää, millaisia aikaisempia kokemuksia opiskelijoilla on monimuoto-opetuksesta. Jos heillä on kielteisiä kokemuksia, niin asenne helposti vuotaa toisiin vastaaviin kursseihin. Jos vastustusta on, niin on tärkeää todistaa opiskelijoille, että toisella tavalla voi oppia ja ehkä paremminkin kuin totutulla tavalla. Parhaiten se onnistuu suunnittelemalla uusi toteutus huolellisesti ja sitouttamalla opiskelijat heti alusta alkaen ja osoittamalla koko ajan opiskelijoille koituvia hyötyjä. Lahden amk:n tapauksessa näyttää, että opiskelijat tulevat saamaan enemmän ja monipuolisempaa palautetta kuin tavallisesti. Tätä kannattaa opiskelijoille korostaa.

    VastaaPoista
  4. Hi everyone I'm Mrs. ALEKSI TAISIYA, My husband divorced me 2 years ago to live with another woman and i have tried have him back but i could not, so i try to do many things to get him back and he refuse to come back. One faithful Friday morning, I visit a forum for tips on how to get your Ex back and there i saw a lady testifying on how Dr.AKHERE helped her to get her husband back after he was tie down with a spell by another woman. Although I never believed in spiritual work I reluctantly tried him because I was desperate and i contact him and explain my problems to him, to my greatest surprise Dr.AKHERE helped me to bring back my husband after 5days and now my relationship is more perfect just as he promised. Getting your ex back permanently does not only bring back someone you love but it will also reunite your lovers feelings. My husband now treats me like a Queen and always says he loves me all the time. If you are passing through difficulties in your relationship, Doctor AKHERE can help solve marital problems, restore broken relationships and some other things. I can assure he's highly potent and reliable. Email him for urgent help [AKHERETEMPLE@gmail.com ] or +2349057261346 .

    VastaaPoista